Over

Ik ben Veronique.  Geboren in 1973 en getogen te Gent. Sedert 2005 woon ik samen met mijn man, mijn hond en 2 poezen in een gezellig dijkhuisje te Assenede. Ik ben een kunstenares in volle groei. Nog veel te leren en te ontdekken, hopelijk voor de rest van mijn leven. Want zelf geloof ik in het belang van te blijven openstaan voor groei en ontwikkeling.

Opleiding schilderkunst - GO kunstacademie Evergem

In september 2022 startte ik met de opleiding schilderkunst aan Go Kunstacademie te Evergem. Dit onder leiding van Rose Moens. De liefde voor het tekenen en schilderen naar waarneming is daar ontstaan. Het anders leren kijken vormt voor mij een brug naar een andere dimensie, een wereld die er is, maar die we met ons verstand niet kunnen (be)grijpen. Het is een wondere wereld die ik graag tot expressie breng in mijn kunstwerken.

Het ontwikkelen van technische kennis, vaardigheden, materialenkennis, enz.…geeft me enerzijds handvaten en anderzijds een oneindige vrijheid en ruimte om te creëren. Ik zie me zowel als student en als kunstenaar. Beiden hand in hand, vormt dit een krachtige basis van waaruit ik verder kan exploreren, inspireren en creëren.

 

Persoonlijk

Al vanaf jong meisje kampte ik met een chronische aandoening: endometriose. Dit leidde tot chronische pijn en ongemakken. Ik moest als jonge vrouw een aantal zware operaties ondergaan wegens zware vergroeiingen en verklevingen aan mijn baarmoeder, blaas en darmen. Ook dit leidde weer tot andere ongemakken en beperkingen. Tevens bleef ik hierdoor ongewenst kinderloos. Mijn professioneel leven werd mijn passie en zelfs meer dan dat…Van kleuterleidster, tot leefgroepbegeleider, tot creatieve therapeut…Het was mijn levensdoel.

Tot 2016. Toen ontwikkelde er zich naast de chronische pijn ook een neurologische aandoening. Vermoedelijk door de gevolgen van de jarenlange strijd met endometriose.

Professioneel werken ging niet meer. Mijn leven en dat van mijn partner werd overhoop gehaald. Alles wat we daarvoor deden moest plots anders. Mijn tempo is trager geworden, ik heb minder energie en meer tijd nodig om te recupereren. 

Afscheid nemen van mijn vroegere ik en het professionele leven was een rouwproces, mezelf opnieuw vormgeven werd een missie.

Een nieuw verhaal begint

Tijdens het schooljaar 2019-2020 volgde ik een initiatie tekenen en schilderen aan het CVO, onder leiding van Ingrid Van der Peer. Wegens de covid in het voorjaar 2020 werden de lessen alleen nog online gegeven. Ik ging toen vooral thuis aan de slag met het tekenen en schilderen van vrouwengezichten, hoofdzakelijk uit mijn verbeelding.

Pas in de zomer van 2022 overwoog ik de mogelijkheid om naar de kunstacademie te gaan. Niet zeker of dit voor mij fysiek haalbaar ging zijn. Toch besloot ik de sprong te wagen. Op één of andere manier werd het onmogelijke mogelijk. En er ontstond een nieuwe liefde: het tekenen en het schilderen naar waarneming. Het anders leren kijken, het zien met een andere blik, zowel figuurlijk als letterlijk. Er wordt een wereld zichtbaar die we met ons verstand niet kunnen (be)grijpen. Deze wereld kunnen en mogen vertalen met verf en penseel. Het voelt als thuiskomen…

Wordt vervolgd, want dit is een verhaal zonder einde...